framåt

Ja, det börjar gå framåt och i veckan sa faktiskt Bill att nu var det nog dags att börja skriva snart. det var som musik i mina öron. Underbart. Det är dock en del "grovjobb" kvar. Man måste känna sina data ordentligt och vi har fortfarande lite frågeteckan att reda ut. Dock är grunden klar och det känns jättebra. I förra veckan fick jag också gjort lite med de arbete jag haft med mig hemifrån och det kändes också bra. 

Även för övrigt har det varit en bra vecka. I tordags fick jag följa med Maria, en vän med indianskt/mexikanskt ursprung till the "Heard Museum". Detta är ett museum över indianernas, eller som de kallas nu för tiden "native americans", historia i Arizona. Det är vekligen ett sorgesamt kapitel! Att de blev mycket illa behandlade när de vita spred sig allt mer på den amerikanska kontinenten var ju inte precis något nytt men att man så sent som på 60-talet tvångskommenderade natives till boardingschools där de tvångklipptes, tvingades anta det amerikanska språket och förbjöds bära sina traditionellea kläder var nytt för mig. Jag visste dock sedan tidigare att reservaten genomgående är placerade på ställen där markn är ofruktsam och möjligheten till utkomst är sämre än på andra ställen i USA men inte att processen med "amerikanisering" pågick ända in på 60-talet. Den stam som genomgående klarat sig bäst är "the Appachi" som varit mer aggressiva än de flesta andra stammar och de flesta vet väl vem Geronimo var?

Heard museum

I går var vi också i botaniska trädgården. Fantastiskt fint ordnat med massor av olika sorters kaktusar . Visst ni att den vanligaste kaktusen heter "Saguaro" och kan bli 10-tals år gammal. Innan den förgrenar sig är den minst 100 år. Den kan samla fler otn vatten och blir ofta hem för fåglar och djur avolika slag. Många odlar den i sina trädgårdar och det finns tom kaktusdoktorer som man kan kalla p om inte kaktusen mår bra. Det ni!

kaktus

 

Skriv ut E-post

© SKARABORGSINSTITUTET | Besöksadress: Regionens Hus, Stationsgatan 3, 541 30 Skövde | Postadress: Regionens Hus, 541 80 Skövde 
Tel: 0730968918  |  E-post»   |  Webbyrå: Optimal media»