Yosemity

En hädelserik vecka har passerat! I onsdags fick jag en inblick i akutsjukvård på ett amerikanskt sjukhus. En av mina kollegor har tidigare arbetat som akut pediatriker vid ett av de statliga sjukhusen. Hon tog med mig på en rundvandring runt akutmottgningen för barn. Det var mycket välorganiserat, välutrustat och LUGNT. Nästan inga patienter alls! Hon berättade att de flesta kommer på kvällen, när båda försäldrarna är hemma, så det var inget att förvånas över. Dock stor skillnad mot hur det brukar te sig där hemma med fulla eller överfulla rum. Vad jag slogs av var också att de hade ett "baby-drop". Vet ni inte vad det är? Det visste inte jag heller. Jo, det är en låda som är precis utan för akutintaget där mammor kan lägga ner oönskade barn. När ett barn läggs i lådan ringer en klocka och en personal kommer och hämtar barnet. En konsekvens av en resitriktiv abortpolitik! hemskt men förstås bättre än många andra alternativ. För itne allt för många år sedan hade vi ju "änglamakerskor", så man får vara försiktig att döma. 
 
På fritidsfronten har jag haft ett underbart veckoslut och helg. Flög till San Fransisco på torsdagen och möttes av Ingrid och Oskar. Vi hann med ett besök på "Museum of fine arts". Mycket vackert museum med en blandning av målningar, möbler och andra konstföremål. I inkomsthallen på museet var ett underbart kostverk med en filmsnutt delat i ca 16 kvadratiska bitar, lätt förskjutna i förhållande till varandra. Det var ett typiskt svenst somarlandskap med blommor, ängar o träd. Väldigt vackert! 
 
På torsdagen bar det iväg till Yosemity National park. efter att ha lyckats ta oss igenom San Frasisicos förfärliga trafikkaos kom vi ut på vidsträckta vidder av närmast ökenlandskap. Min stora beundra for Ingrid som lyckades korsa hit och dit mellan de många filerna. Efter ca 5 timmars resa kom vi till Yosemity. Strålande sol och ett obeskrivligt vackert landskap. En härlig vandring hann vi med innan solen gick ner.
 
 
 
 
 
 
 
Fredag var den dag då vi skulle vandra hela dagen. Siktet var ställt på Glacier Point. En lång o tuff vandring upp för ett högt berg (2600m) men redan vid frukost regnade det och väderleksutsikten för dagen var 100% regn fram till kockan 16 och därefter 50% risk för regn. Alltså, kanske inte riktigt läge för den tuffaste vandringen i parken. Dock är vi ju tappra svenskar så tog en annan tuff vandring upp till Nevada fall´s. Att vandra där i regnet med molnen runt omkring kändes som att vandra i en science fiction roman av Tolkien. Ibland lättade molntäcket och kala branter reste sig ur molnbanken. Faktiskt en upplevelse som snarast adderade värdet av vandringen i Yosemity. Tänk vad det betyder med kamrater som peppar varandra, tar vara på allt det positiva och inte misströstar trots att det kanske inte blir riktigt blev som man var tänkt!
 
 

Efter att tämligen dyblöta ha kommit tillbaka ner i dalen gjorde vi ett besök på ”VIsitor´s Center”. Utöver en skildring av hur bergskedjan bildades och utvecklades beskrevs också, åter igen, hur ursprungsbefolkningen antingen fördrevs eller dödades i mitten av 1800-talet. Det är verkligen förfärligt och obegripligt hur människor i alla tider har stulit sitt ”lebensraum” från ursprungs-befolkningar världen över.

 Yosemity var dock, trots regnet, en fantastisk upplevelse som definitivt lockar till nya besök och gärna längre med möjlighet att gå flera av lederna och kanske äntligen lyckas ta sig upp på ”Glacier Point”.

 
 
 

Skriv ut E-post

© SKARABORGSINSTITUTET | Besöksadress: Regionens Hus, Stationsgatan 3, 541 30 Skövde | Postadress: Regionens Hus, 541 80 Skövde 
Tel: 0730968918  |  E-post»   |  Webbyrå: Optimal media»