Samvetet - mellan filosofi och hjärnforskning

Cecilia Sjöhom höll ett seminarium om samvetet 2023-11-21 där cirka 15 deltagare bidrog till diskussion om både "woke" som vill framhäva det samvetsgranna och den samtida förekomsten av det "samvetslösa samhället". I samband med detta diskuterades även hur hjärnforskning kan kombineras med reflekterande. Cecilia beskrev samvetet som en inre röst, en dialog med sig själv. Hon lyfte även fram Theodor Adorno, en tysk filosof, som en viktig tänkare verksam efter andra världskriget och förintelsen. Den tid vi lever i idag kanske kan ses som en samvetslös tid och för att motverka detta är det viktigt att barn lär sig reflektera och att de blir visade in i en värld där förmågan att sätta sig in i andras tankar och känslor är viktig.

Cecilia Sjöholm som är professor i estetik vid Södertörns högskola har en längre tid arbetat på ett projekt om samvetets röst i filosofin och litteraturen. Hon har tidigare bl.a. skrivit böcker om Julia Kristeva, Hannah Arendt och René Descartes på internationella förlag.

Cecilia Sjholm

Fotograf Kajsa Göransson

Skriv ut E-post

© SKARABORGSINSTITUTET | Besöksadress: Regionens Hus, Stationsgatan 3, 541 30 Skövde | Postadress: Regionens Hus, 541 80 Skövde 
Tel: 0730968918  |  E-post»   |  Webbyrå: Optimal media»